ג’רי וביל יורדים אל העם – פרסומת על כלום
מיקרוסופט תמיד הצטיינה בשיווק המוצרים שלה ופספסה לחלוטין בפרסומם. בארץ לעולם-לא של רדמונד יש רק משפחות מאושרות, עובדים עמלניים וערכים עמומים. כולם משתמשים במוצרים ובשירותים של מיקרוסופט ומרוצים עד הגג. המחשבים שלהם לא קורסים ולעולם לא יגרדו את הראש בתהיה לאן לעזאזל נעלם סופר המילים באופיס 2007.
קחו למשל את הפרסומת הבאה: “החיים שלי לא מתחילים ונגמרים במחשב – כך גם Windows”.

מה המסר? אותה תוכנה מנופחת שאנשים מכירים יכולה להידחס גם למכשירים ניידים. “שולה המוקשים” הוא אמנם משחק מצוין, אך הצרכן הטיפוסי ישאל את עצמו כיצד Windows עונה על הצרכים המיוחדים שלו במכשיר הנייד.
הקמפיין הנוכחי, “העולם דרך חלונות” מעמיק את הבלבול. הרעיון הוא להסביר לאנשים כיצד הטכנולוגיה יכולה לשמש אותם בכל תחומי החיים.
למעשה, מבטיחים לנו שנוכל לראות את העולם דרך Windows. למה לי לראות את העולם דרך Windows אם אני יכול לראותו בעיני? מה לגבי החופש לראות את העולם בכל אופן, פורמט ופלטפורמה שאבחר? המסר של MS תמיד היה “פלטפורמה אחת תשלוט בכל” והוא מה-זה-מיושן. בעקבות השגיאות הקשות שנעשו בחלונות ויזתא, מיקרוסופט רוצה “להתחבר לאנשים” הפרסומת השנייה של ג’רי סיינפלד רק ממחישה עוד יותר עד כמה התאגיד מנותק מהעם.
ביעני-ריאלי הזה ששודר במהלך “האח הגדול” של CBS ביום חמישי, ביל וג’רי מצטרפים למשפחה רגילה למשך ארבע דקות. “תסביר לי שוב, למה אנחנו עושים את זה?”, שואל ביל, “למה, ביל”, עונה ג’רי, “כפי שדיברנו קודם, אתה ואני קצת התנתקנו. אתה חי באיזה בית חללי שמרחף מעל סיאטל כמו ספינת האם. לי יש כל כך הרבה מכוניות עד שאני נתקע בפקק עצמי. אנחנו צריכים להתחבר לאנשים אמיתיים”.
בהמשך ביל וג’רי נזרקים מהבית לאחר שמתברר כי ביניהם לבין האנשים הרגילים אין הרבה חיבור. מעבר לכך, הפרסומת משכנעת מעל לכל ספק שאנשים רגילים הם טיפוסים די מעצבנים. כל כך הרבה כסף מתבזבז עבור גול עצמי? (300 מיליון דולרים) לא חבל? אפשר היה להשקיע אותו בקרן ע”ש ביל ומלינדה גייטס ולעזור לעוד כמה נזקקים באפריקה.
כפי שמוסבר יפה בטקראנץ’, מיקרוסופט משדרת את המסר ההפוך מזה שהיא מעוניינת להעביר. כשהשליח מביא להם את האוכל שהזמינו ומתפעל משני הסלבים, ביל אומר שאין לו כסף וג’רי נותן לו כמה גרושים.
אפשר לראות בפרסומת סוג של הכאה עצמית – מיקרוסופט מודה כי התנתקה מהאנשים הפשוטים וכשלה להבין את צורכי המיחשוב שלהם. מודה ועוזב ירוחם, אך היכן התשובה? מה השתנה בעצם? כלום, כנראה. בסוף הפרסומת שואל ג’רי את ביל “מה צפוי בהמשך? צפרדע עם דוא”ל, דג זהב עם אתר, אמבה עם בלוג?”. הוא מבקש ממנו לבצע את ריקוד הרובוט אם התשובה היא כן וגייטס מציית. מוזר.
הצופים רואים שני אנשים מאוד עשירים ומנותקים ושואל מה הקשר ביניהם לבין החיים האמיתיים. אילו האנשים האמיתיים בפרסומת היו מלמדים את גייטס פעולות מתקדמות במחשב כי “זה כל כך פשוט בוויסטה” (נניח), מסר ברור היה לפחות עובר. במקום זאת, מיקרוסופט הצליחה להפוך אדם כל כך מצחיק כמו ג’רי סיינפלד למשעשע כמו ביל גייטס. גם זה סוג של הישג.
וזו הפרסומת הראשונה בסדרה עם סיום אלטרנטיבי שהכין גולש והעלה לטיוב:















13.09.2008 בשעה 2:52
השנקל שלי:
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3595829,00.html
13.09.2008 בשעה 2:57
אהבתי את הסיומת.
13.09.2008 בשעה 10:06
ביל גונב שם את ההצגה ללא שום ספק.
13.09.2008 בשעה 11:25
יכול להיות שהם מנסים להעביר את המסר שמוצרי מיקרוסופט יוצעו בהנחה?
13.09.2008 בשעה 11:45
הבנת את זה באמצעות צפייה בפרסומת מהסוף להתחלה?
14.09.2008 בשעה 0:22
הפעם אני לא מסכים איתך.
אני חושב שטק-קראנץ’ מראש הם לא קהל היעד.
אני אנסה לנסח ביקורת שיוצאת מהנחה שהם לא לגמרי מטומטמים. אפשר להתווכח על אם המטרה מושגת או לא…
אז הינה:
הקמפיין של אפל אמר לקהל הרחב “אפשר להיות טכנוקרט-גיק ואפשר להיות אנושי-מגניב, תבחרו”
הקמפיין הזה אומר “אפשר להיות גיק ואנושי, הכי אנושי” ובכוונה לוקחים את הסגנון של ההומור הסיינפלדי/דייוידי שמומחה בלהוציא את הדמויות מביכות בעד כמה שהן אנושיות.
בעיני המסר מוקצן בכוונה: מיקרוסופט לא רק שלא מנותקת מהעם, היא עוד יותר נמוכה מהעם. כי היא אנושית. אפל מייצרים מוצרים למאגניבים, ומיקרוסופט לבני אדם. נכון, הם גיקים מוזרים, אבל הינה – עדיין אפשר לצחוק מהם ולראות בהם דמויות מעוררות חמלה (אם לא הזדהות).
בעיני, ברמת המטא-נרטיב, זה מנסה לספר סיפור דומה לאימוץ של סקובל על ידי מיקרוסופט. סקובל הוא סיפור לקהל מסויים שצריך סיפור שמסופר בכלים החדשים, וסיינפלד מספר את הסיפור לקהל אחר בכלים מסורתיים.
בשני המקרים – הפנים האותנטיות של הענקית.
כשמבקרים את הקמפיין הזה, חשוב לזכור שזה קמפיין תדמיתי. אין לו מטרות מסחריות מיידיות, הוא בא להחצין מול השוק שינויים שמיקרוסופט מנסה לעבור. לנסות לספר את הסיפור שלה. כי אם הם לא יספרו את הסיפור שלהם, אפל תמשיך לספר אותו במקומם.
14.09.2008 בשעה 11:34
ברור לי לגמרי שמדובר בקמפיין תדמיתי, אך אני לא רואה איך שתי הדמויות הנעבכיות האלה מיתרגמות לאמון מחודש ב-Windows. למעשה, מיקרוסופט מאשרת את התדמית שיצקה אפל ב-I’m a Mac, I’m a PC. סיינפלד וגייטס הם PC ואין שום דבר מגניב בזה וגם אם זה אנושי, אתה לא רוצה להזדהות איתם.
21.09.2008 בשעה 0:14
[...] מיקרוסופט הבינה לבסוף את מה שהיה ברור מלכתחילה – הפרסומות עם הצמד המוזר גייטס-סיינפלד היו גרועות בכל [...]