פופולרי עכשיו:

  • שלושה תוספי חובה לג'ימייל שלכם מאת ReadWriteWeb
  • הגרף החברתי של גוגל יצא לדרך

    מאת: גל מור    |  18.12.2007 בשעה 1:20

    2 תגובות

    התכונה החדשה של הכותרות שסימנו חברים ב-Google reader היא רק חלק קטן מהגרף החברתי של גוגל, שצפוי להיפרש בהדרגה בחודשים הבאים ולהציג את פייסבוק ככלי ריק.

    החוכמה של גוגל היא בהפיכת השירותים שלה לחברתיים מבלי שהמשתמשים יידרשו לפתוח דף משלהם, לצרף חברים (ולו באמצעות הזמנה אוטומטית). החברים שלכם בגוגל הם אלה שהתכתבתם איתם ב-Gmail, ובהמשך, יש להניח, אלה שבתמונות שלהם תוייגתם ב-PicasaWeb, אנשים ששיתפתם איתם מסמכים ב-Google Docs וכו’. נכון, זה מאוד בסיסי בשלב הזה. אין שום סיבה שתחשפו לפיד של אדם שהתכתבתם איתו פעם אחת בטעות ולחומר הקריאה שלו אין לו כל רלוונטיות אליכם, אך אפשר לצפות שהאלגוריתמים רק ילכו וישתפרו בהמשך.

    סביר להניח שרשתות חברתיות בעתיד יהיו שקופות לגולש. הגרפים החברתיים יהיו חלק בלתי נפרד מהאתרים הגדולים – נבקר בהם בגלל השירותים והתכנים ונישאר בהם בגלל הערך המוסף החברתי.  לא יהיה אתר של רשת חברתית, פשוט מפני שכל האתרים הגדולים יהיו חברתיים. התשתית החברתית או הגרף החברתי מזהה את גולשי האתר, מוצא את הקשרים ביניהם ומתאים להם תכנים ושירותים. כל זה מחייב מערכת backend מתוחכמת למדי המאחסנת מידע אישי על העדפותיו של כל גולש ומשתפת מידע בין ישומים ושירותים שונים.

    אבן יסוד נוספת לתשתית הזו היא Google Profile, פרופיל אישי עבור כל שירותי גוגל אשר בשלב זה מיושם ב-Google Maps, Google Reader ו-Shared Stuff. באמצעות הפרופיל הזה תוכלו להזדהות בשמכם האמיתי, לספר לאחרים אודותיכם, לקשר לבלוג ועוד. כרגע הפרופיל מאוד מצומצם, אך בעתיד אפשר להניח שנראה שם קליפים שהוספנו מ-Youtube, דפי אינטרנט ששמרנו, כתבות שקראנו וכל מידע שבחרנו לשתף עם העולם.

    עוד סימן לכך שהדור הנוכחי של רשתות חברתיות הוא בועתי. על פי סקר חדש של emarketer, הפרסום ברשתות צפוי להסתכם עד סוף השנה בכ-1.2 מיליארד דולר, ובשנה הבאה – 2.2 מיליארד דולר. רוב הפרסום הוא בארה”ב (1.6 מיליארד דולר ב-08′). 70% מהכסף הולך למייספייס ופייסבוק. על פי הסקר, הפרסום ברשתות יגדל – עד להאטה בשנת 2011 ל-4.1 מיליארד דולר (או 16% מעוגת הפרסום הצפויה באונליין). כלומר, הרשתות החברתיות לא עומדות להשתלט על העולם. בכלל לא. תודה לשי מגל על הנתונים האלה.

    הרבה נכתב על Knol, חיקוי הוויקיפדיה של גוגל. המבקרים טענו שגוגל זוממת לחסל את ויקיפדיה, לדאוג לכך שהערכים של Knol יקדימו את ערכי ויקיפדיה בגוגל וכו’. ניל דאש סבור בצדק שהבעיה של גוגל היא בכלל במקום אחר.

    החברה חוטאת בהיבריס. תחילה היא ביקשה לארגן מחדש את כל המידע בעולם. כעת היא רוצה לייצר בעצמה את התכנים שהיא אמורה לארגן מחדש. אך גוגל מעולם לא הצטיינה בייצור תכנים. ראו את הכשלון האומלל של Google Answers או את ההחלטה הטיפשית לאפשר לגורמים המוזכרים בכתבות להגיב להן ב-Google News או אחסון חלק מהכתבות של סוכנויות הידיעות בשרתים של גוגל במקום להפנות למקורות חיצוניים.

    כל מקרה בו גוגל מאחסנת תכנים ומתחרה בשירותים נוספים בתחום הוא בעייתי. אך בכל המקרים האלה – כולל Blogger, Finance, Google Video ואחרים (YouTube הוא יוצא דופן), מדובר בשירותים לא מובילים בתחומם. Knol הוא פשוט שירות מיותר וטעות משמעותית באסטרטגיה של החברה.

    עוד בנושא זה:

    פייסבוק – קורבן אופנה?

    התוכנית החברתית של גוגל: להדק את הטבעת וללחוץ >

    » 2 תגובות ל “הגרף החברתי של גוגל יצא לדרך”

    1. ערןב
      18.12.2007 בשעה 18:34

      ההבדל העיקרי בין הגישה של פייסבוק לגישה של גוגל (וכאן, לדעתי, יש לפייסבוק יתרון מסוים) נעוץ לדעתי בגישת “הכל תחת כובע אחד” מול Proper tool for proper job. פייסבוק הוא הפורטל של פעם: הוא מציע לך הכל תחת אותו look & feel, באותו אתר, בלי לנווט מדואל ללוח שנה וכן הלאה: הכל תחת המטריה של אתר פייסבוק, כולל הישומים החיצוניים הרבים מספור. גוגל, לעומת זאת, מציעה כלי טוב לכל משימה ספציפית (בזה היא מזכירה את ה-iPod: כלי שעושה דבר אחד, ועושה אותו טוב), עם רמה מסוימת של שיתוף בין הכלים שמשתפרת עם הזמן (ואני מחכה בכל פעם לאינטגרציה יותר ויותר הדוקה בין הכלים שלהם).

      זה ישמע אולי מוזר, אבל הטענה שלי שדווקא אחת הפעולות הפשוטות – גלישה מאתר אחד (למשל ג’ימייל) לאתר אחר (למשל Google Calendar) והחלפת ה-look & feel נמצאת בעוכרי גוגל. אז נכון, אפשר להחזיק את שני האתרים/ישומים פתוחים בטאבים סמוכים, אבל זה עדיין לא משתווה לקישוריות הפנימית (או לרושם של קישוריות פנימית) של פייסבוק, כולל המראה האחיד, כשהכל נמצא באמת תחת קורת גג אחת.

      נכון, האפליקציות של פייסבוק (מבחינת השימושיות) לא מתקרבות אפילו לאפליקציות של גוגל, ולדחוף מעבד תמלילים תחת ה-look & feel של פייסבוק לא עושה הרבה שכל, אבל יש לדעתי משהו באפשרות הזו לא לעבור מאתר אחד לאתר אחר שעשוי/עלול למצוא יותר חן בעיני הקהל הרחב.

      מצד שני, כולנו יודעים איפה הפורטלים של פעם נמצאים היום…

    2. גוגל משיקים את מאגר הידע, KNOL. סקירת המוצר ויחודיותו גם במבט קידום אתרים. | גוגל-ספרה
      24.07.2008 בשעה 17:02

      [...] חוזרים ויוכל להצביע על ערכים טובים יותר וטובים פחות. למעשה לא מדובר רק באנציקלופדיה, נראה כי הכללים הנוקשים של [...]

    הוסף תגובה

    גל מור
    גל מור הוא הכותב הראשי והבעלים של "חורים ברשת". במקביל, גל מייעץ בתחום אסטרטגיות אינטרנט, מאפיין ממשקים ושירותים וכותב טורים בכלי תקשורת מובילים.

    עקבו אחר חורים ברשת
    • twitter
    • facebook
    • RSS

    mailאו, קבלו עידכונים במייל:

    השותפים שלנו
    מדורים
    אורלי בראון אייפד אייפון אינטרוויזיה אפל בלוגים גוגל דגתי ברשת הטוקבקיסטים התעשיה בע"מ וידאו חופש ביטוי חוק חסימת האתרים חורים ברשת טוויטר טכנואבסורד טכנופוליטיקה טלוויזיה כללי לסל המיחזור מדיה חברתית מדריך מוזיקה מיקרוסופט מנשקים נפלא וטפשי נפלא-וטיפשי סלולר עיתונות עיתונות און ליין פייסבוק פרטיות פרסום פ-ר-ס-ו-מ-ו-ת רשתות חברתיות שווה צפייה תקשורת תרבות דיגיטלית Facebook ipad IPhone Twitter Web 2.0 WI-Fi WIcafe
    Google Analytics Alternative