עקבו אחרי חורימבה
עדכונים במייל
פוסטים אחרונים מהבלוג
חברים ממליצים
ויראלי
רואים לבן בעיניים: תוגת הקוטג’ ואמנות הספין
מאת גל מור פורסם ב- 16.6.2011 בשעה 10:00
אני מכבד את רני רהב על אף שמעולם לא נמניתי על ה-A-list שלו או התרשמתי מעבודתו מקרוב. כל אדם שמגיע כל כך רחוק בוודאי עושה משהו נכון, אם כי נכון לא תמיד שקול לטובת הכלל. רני רהב משרת אינטרסים של חברות גדולות שהופכים בדרך לאינטרסים שלו. על כן, כשרהב כותב בוול הפייסבוק שלו בשיא באזז הקוטג’ את המשפט נטול סימני הפיסוק הבא צריך לחפש את האינטרס שלו:
א. רני רהב מייחצן יצרנית גבינה או רשת מזון.
ב. רני רהב הוא פטריוט ישראלי וקוטג’ עושה לו את זה.
ג. רני רהב יכול להרשות לעצמו לקנות קוטג’ ומאכל גבינה נחשק זה הפך בין לילה לפינוק של עשירים לצד סטייק מבשר “קובה ביף”, מפרה שגמעה סאקי וזכתה למסאז’ יפני מפנק על בסיס יומי או אויסטרים שיובאו בטיסה ישירה מנורמנדי ובושלו על חלוקי נחל לוחשים, קליפות הדרים ורוזמרין.
סמנו את האפשרות שנראית לכם, מה שברור לי זה שביממה האחרונה נעשה מעשה מגונה קולקטיבי בקוטג’ שבכלל לא ידע שהוא כזה. אפילו אני, שבמשך שנים לא טעמתי מהגבינה הגבישית המוזרה הזו, ניגשתי למקרר וטעמתי מלוא הכף מהקוטג’ של ילדתי, לא לפני שהסתכלתי ימינה ושמאלה, מושפע מהקמפיין האינטנסיבי שהעלה את המאכל הפשוט הזה לדרגת נחשקות.
קח לך אשה ובנה לה בית, אם תעמוד במחיר הקוטג’
שלשום בבוקר התייחסנו לעצומת הקוטג’ המתגבשת בפייסבוק, שנולדה בעקבות מאמר ב”גלובס” על גל התייקרויות של מוצרי המזון ומאז – מהומת אלוהים. גוגל ניוז מדווח על יותר מ-120 אזכורים של קוטג’ מהיומיים האחרונים וזאת מאתרי חדשות בלבד. בטוויטר ובפייסבוק אי אפשר לקרוא כמה עדכונים ברצף מבלי להיתקל בהתייחסויות שונות ללבן הגבישי הזה.
אין בדיחה שלא נאמרה ותרגיל שיווקי שלא נוסה. רמי לוי החריף הכריז מיד על הוזלה של מחירי הקוטג’ ברשת המזון שלו עד יום ראשון. שופרסל הצטרפה והכריזה על קוטג’ במבצע 1+1 ומחסני כמעט חינם הודיעה על הנחות על חלב בקרטון, גבינה לבנה ומוצרי גד וצוריאל.
ח”כ תירוש (קדימה) הניחה על שולחנו של ראש הממשלה נתניהו גביע קוטג’ ואילו ועדת הכלכלה של הכנסת תבחן אם להחזיר את מוצרי החלב לפיקוח, צעד שסותר תחרות חופשית ומהווה כניעה לכשלי השוק במקום להתמודד איתם.
אז האם מחאת הקוטג’ הצליחה כפי שקובעים בגלי צה”ל או שהיא תיכשל כפי שסבורים בעלי המרכולים בוואלה. מה שבטוח, יוזם המאבק בפייסבוק, חרדי מבני ברק בשם איציק אלרוב, הצליח לעורר באזז עצום בשם מצוקה אמיתית של הציבור.
למרבה הצער, המחאה האחרונה היא דוגמה מצוינת לשימוש פשטני מדי ברשתות חברתיות שגורף היענות רבה אך חסרת ערך ברובה. כי ברשתות חברתיות אנחנו נוטים לענות לציוויים פופולריים בנוסח “לייק נגד העלאת מחירי הדלק!” או “לייק להחזרת גלעד שליט!”. קל מאוד להזדהות עם הצהרות כאלה אך הן מתייחסות למטרה סופית שכולם יכולים להזדהות איתה ולא אל הדרך לשם, האסטרטגיה שרבים יחלקו עליה ורבים עוד יותר לא יטרחו להתעמק בה.
מצד הצרכנים, לעתים קרובות האקטיביזם כורסא הזה ממרק את מצפוננו ומאפשר לנו לנהוג בעולם הפיזי ההפך ממחאתנו. זה לא משום שאנשים הם צבועים אלא כי הם אנושיים. פרדוכס הבחירה גורם לכך שאם נתבקש לבחור בין כמה גביעי קוטג’ של יצרנים שונים, סביר להניח שרובנו נבחר בגביע הזול ביותר. אך אם המחירים של כל היצרנים דומים, סביר להניח שנעדיף להיכנע ולקנות אחד מהם מאשר להחרים מאכל אהוב.
רשתות השיווק לא רק שלא התמודדו עם הבעיה אלא ניצלו את הבאזז כדי להכריז בציניות על מבצעים שיווקיים ועל כן לא מן הנמנע שקצב מכירות הקוטג’ לא רק שלא פחת אלא אף גברו ביומיים האחרונים. מה יועילו הוזלות במשך כמה ימים כאשר אין לרשתות אינטרס להפחית מחירים ובפועל הן מתאמות מחירים?
רק מגה (רבוע כחול) אמרו ל-ynet ולציבור את האמת: “הוזלת מוצר כזה או אחר לפרק זמן מסוים לא תביא לפתרון אמיתי לטווח הארוך אלא רק יכולה לפגוע בהצלחת המאבק”. במקביל, הם מתכוונים להתחיל בייבוא מקביל של מוצרים על מנת להפעיל לחץ על היצרנים להוזיל את המחיר ולהגביר את התחרות אם זה יתאפשר. נחיה ונראה. בינתיים, שר האוצר שטייניץ מתכוון לפעול להתרת יבוא מקביל של מוצרי חלב ואילו שרת החקלאות מתנגדת.
בעיית מחירי המזון והקוטג’ בפרט נובעת משלטון הקרטלים, שליטת גופים חזקים ומעטים מדי על שוק המזון בישראל וגם חלקית בשל המס על הדלקים שרוב חברי הכנסת הצביעו בעדו וכשלים נוספים. הגיע הזמן שהצרכנים בישראל יפעילו את כולם ופייסבוק היא פלטפורמה מצוינת לשם הגשמת המטרה הזו, אך דרושים יעדים יותר ברורים ויעילים מאשר הוזלת הקוטג’. הצבת יעדים כאלה רק מסייעת לגורמים חזקים במשק להפוך כל מחאה לקמפיין בספין, להוזיל את הקוטג’ ולייקר את התה ולהמשיך לתעתע בצרכנים.
אין צורך בהוזלה או הפחתת מחירים למוצר זה או אחר אלא בתחרות חופשית אמיתית שתאפשר לצרכנים ליהנות מחופש בחירה והשפעה אמיתי. כל עוד זה לא יקרה גם רני רהב יוכל לומר בלב שלם שהוא אוהב קוטג’ ומזדהה עם המוחים כי מי לא? שלא תבינו אותי לא נכון: ההתעוררות הצרכנית האחרונה מבורכת ומצביעה בהחלט על תהליך בריא שמתחולל בחסות הרשתות החברתיות אלא שכדי להתמודד עם הכוחות החזקים המעוניינים בשימור המצב הקיים על המחאה להשתכלל ולהתמקצע. לשם כך, יש צורך בעבודה יסודית מאחורי הקלעים על מנת שעשרות אלפי הלייקים בפייסבוק אכן יובילו לשינוי אמיתי.
אמש: ליקוי ירח הקוטג’. תמונה: ניתאי פרץ
"הרשת מתחילה לחשוב", כנס איגוד האינטרנט. הנחה לקוראי חורימבה בטלפון 03-9727406. קוד הנחה 875900


שבעה רעיונות טיפשיים במיוחד לרשתות חברתיות מתמחות (איור)
עולמות מתנגשים: פוליטיקאים מהטלוויזיה, גולשים מפייסבוק
המדע מאשר: לחזור לאקס זה רעיון רע מאוד
מפחדים שאיבדתם את הנייד? אולי יש לכם נומופוביה






מה שוק חופשי, זה קוטג’!!! יש דברים שלא צריכים להכלל תחת ההגיגים של מ.פרידמן – הרעיון של הגנה על מוצרים שאינם מותרות ומשמשים לקיום בסיסי הוא דווקא טוב ונכון (ביחד עם – אהמ – רפואה וחינוך).
קצת פרופורציות. הגנה על החלש זה ערך טוב, גם אם יש עוד 3 מוצרים שהם כן בפיקוח ולא תחת הכותרת “שוק חופשי”.
בכלים של תיאוריות כלכליות צריך להשתמש עם קצת מוח.
וגם, רמי לוי אמר שהקוטג’ עולה לו 6 שקלים ליחידה. כמה אתה רוצה שאנחנו נשלם על זה? גם 7 שקלים זה הרבה.
אהבתי את הפסקה האחרונה.
רק חסר בה אזכור ל-”לב” שקצת צריך להיות יותר ממנו ליצרנים/משווקים וכו’. אם היה יותר ממנו כנראה שהרבה דברים במציאות החברתית כלכלית שלנו היו משתנים.
תמים אנוכי? אולי, מצד שני גם צודק. בעיניי כמובן
מותק, רמי לוי הוא לא הנבל כאן אבל ברור גם לך שהמבצע על הקוטג’ אצלו נועד לגרום לאנשים לקנות יותר ברשת המזון שלו ועל כן למבצע לארבעה ימים אין קשר לשינוי המצב